Rigtigt mange mennesker fristes til at låne penge, f.eks. ved et forbrugslån. Der findes et utal af låneudbydere, og det er nemt og hurtigt at få pengene i hånden. Alt for mange er dog ikke klar over, at et lån også skal betales tilbage, og at det at låne er forbundet med omkostninger, der kan løbe op og potentielt stige en over hovedet. 

I denne artikel ser vi på nogle faktorer, som du bør overveje, hvis du tænker på at optage et lån. Læs med, hvis du tænker, at du da også bare kan låne i stedet for f.eks. at spare op, så får du her et par gode råd, så du kan træffe dit valg på et oplyst grundlag. 

Omkostninger 

Der kan være situationer i livet, hvor det kan være nødvendigt at låne penge, f.eks. ved en stor og uforudset tandlægeregning eller hvis vaskemaskinen pludselig vælger at nedlægge arbejdet. Da kan det være en mulighed at optage et lån, men da er det af stor vigtighed at sætte sig ind i de forhold, der kan være forbundet med at låne. Ikke alene skal pengene naturligvis betales tilbage, men hertil kommer renter og omkostninger, og disse kan løbe op i endda meget store beløb.  

På Jubii.dk kan du få et overblik over de forskellige former for lån, og du kan læse om reglerne for lån, omkostninger, hvordan man gør og en række andre ting, der er vigtige at sætte sig ind i, inden man optager et lån. Jo mere viden du har på området, jo bedre, og derfor er det vigtigt, du sætter dig inden i tingene, inden du træffer en beslutning.  

Er det nødvendigt? 

Inden du sætter din underskrift på lånekontrakten, kan du spørge dig selv, om det virkeligt er nødvendigt at låne de penge? Det kan det som nævnt være i visse situationer, men er det blot til forbrug i form af pizza, cigaretter eller spil på nettet bør du tænke dig godt om, før du vælger at gældsætte dig og potentielt komme i økonomisk uføre.  

Mange mennesker har egentligt et fornuftigt rådighedsbeløb, altså det beløb, der er til rådighed, når de faste udgifter er betalt, men vælger at bruge dem på ting som ikke er strengt nødvendige, for eksempel extensions, hårfarvning eller måske sjove, men unødvendige gadgets. Hvad du vælger at bruge dine penge på, er selvfølgelig helt op til dig, men omtanke og omhu kommer man altid langt med, når det kommer til at låne penge.  

Kan du skaffe pengene andre steder? 

Du kan også overveje, om du evt. kan skaffe pengene på anden måde. Er der tale om en tandlægeregning, kan du prøve at spørge din tandlæge, om du kan dele regningen op i bidder eller forhandle den ned i pris, så du ikke skal betale det hele på én gang.  

Du kan også vælge at tage et ekstra job for at tjene de ekstra penge, så du har råd til at betale det, du nu har brug for pengene til. At gå med reklamer eller luge roer er måske ikke det allermest spændende job i verden, men hvis det er det, der skal til, er det det, du må gøre. 

At optage gæld uden at forstå, hvordan lånemarkedet fungerer, er altså en dårlig idé, og med denne lille guide er du bedre rustet til at træffe den rette beslutning om, hvorvidt du skal optage lån eller ej. Det er altid en god idé at drøfte sagen med en ven eller et ældre familiemedlem, inden du sætter din underskrift og får lånet udbetalt. Husk, at det du låner, skal du betale tilbage, og gør du ikke det, kan det have store konsekvenser for din fremtid. 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *