Forestiller du dig, at aktier handler om kolde kontanter og benhård business? Så har du ret, men det er ikke hele historien. De seneste år har meget nemlig ændret sig, når det kommer til vores måde at tænke om aktier på. Vil du vide hvordan? Så læs med her.

Der var engang, hvor aktiemarkedet var lig med blankpudsede sko, dyre ure og stive jakkesæt. Sådan kan en investor selvfølgelig også sagtens se ud i dag, men de har fået selskab af rekord-mange kvinder. I den forbindelse er der også sket et skift i forhold til, hvordan vi ser på, og tænker om, aktier.

I dag er det nemt at handle med aktier

Internettet og de online muligheder har selvfølgelig også gjort en forskel for aktiemarkedet. En stor del af aktier og valutaer sælges således online. Det kan du læse meget mere om på aktieskole.com, hvor du også kan få hjælp til at vælge en god handelsplatform og trendende aktier.

Når først du har udvalgt dig en god handelsplatform, er det uhyre nemt at komme i gang med aktiehandelen. Du opretter blot en konto, sætter penge ind, og så er du klar til at købe og sælge aktier og kryptovaluta.

Før du når så langt, er det imidlertid vigtigt, at du har valgt en god side at handle på. Der er mange platforme at vælge mellem, og det kan være svært at vide, hvilke, som er gode. Med et par retningslinjer går det imidlertid nemmere, så her får du 3 tips:

Vælg en platform, som er nem at bruge for begyndere. Brugervenlighed og et design, som virker intuitivt, gør en verden til forskel. Det mindsker risikoen for at begå ærgerlige fejl betydeligt, og gør oplevelsen bedre.

Mange aktier og valutaer er en god ting. Det er en fordel, hvis platformen har et stort og bredt udvalg. Det er selvfølgelig udfordrende, når du skal vælge, hvad du vil købe, men til gengæld kan du skræddersy dit køb, præcis som du vil.

Troværdighed, troværdighed og atter troværdighed! En sikker side er enormt vigtigt, når du skal ind på aktiemarkedet. Du skal kun lægge dine fortrolige og økonomiske oplysninger i hænderne på en handelsplatform, som indgyder din tillid.

Vi har fået et nyt syn på aktier

Som nævnt handler aktier ikke kun om penge, selvom det for mange nok er det primære formål. Med kvindernes indtog på aktiemarkedet er der fremvokset en ny måde at se på aktier på, som bliver mere og mere almindelig.

Kvinderne lader til at have en mere holistisk tilgang til handelen, som adskiller sig fra det mere traditionelle syn på aktier. De inddrager således aspekter som bæredygtighed og social retfærdighed i deres overvejelser om, hvilke aktier, de skal købe og sælge.

På den måde er det blevet langt mere populært at investere i grønne aktier. Det kan man fx gøre ved at købe en aktie i en virksomhed, hvis produktion bidrager til den grønne omstilling. Nogle – og det er i høj grad kvinderne – undersøger også, om de kan stå inde for de sociale aspekter af virksomheden. En mangel på diversitet i bestyrelsen kan således blive et nej tak til aktien.

Rigtigt mange mennesker fristes til at låne penge, f.eks. ved et forbrugslån. Der findes et utal af låneudbydere, og det er nemt og hurtigt at få pengene i hånden. Alt for mange er dog ikke klar over, at et lån også skal betales tilbage, og at det at låne er forbundet med omkostninger, der kan løbe op og potentielt stige en over hovedet. 

I denne artikel ser vi på nogle faktorer, som du bør overveje, hvis du tænker på at optage et lån. Læs med, hvis du tænker, at du da også bare kan låne i stedet for f.eks. at spare op, så får du her et par gode råd, så du kan træffe dit valg på et oplyst grundlag. 

Omkostninger 

Der kan være situationer i livet, hvor det kan være nødvendigt at låne penge, f.eks. ved en stor og uforudset tandlægeregning eller hvis vaskemaskinen pludselig vælger at nedlægge arbejdet. Da kan det være en mulighed at optage et lån, men da er det af stor vigtighed at sætte sig ind i de forhold, der kan være forbundet med at låne. Ikke alene skal pengene naturligvis betales tilbage, men hertil kommer renter og omkostninger, og disse kan løbe op i endda meget store beløb.  

På Jubii.dk kan du få et overblik over de forskellige former for lån, og du kan læse om reglerne for lån, omkostninger, hvordan man gør og en række andre ting, der er vigtige at sætte sig ind i, inden man optager et lån. Jo mere viden du har på området, jo bedre, og derfor er det vigtigt, du sætter dig inden i tingene, inden du træffer en beslutning.  

Er det nødvendigt? 

Inden du sætter din underskrift på lånekontrakten, kan du spørge dig selv, om det virkeligt er nødvendigt at låne de penge? Det kan det som nævnt være i visse situationer, men er det blot til forbrug i form af pizza, cigaretter eller spil på nettet bør du tænke dig godt om, før du vælger at gældsætte dig og potentielt komme i økonomisk uføre.  

Mange mennesker har egentligt et fornuftigt rådighedsbeløb, altså det beløb, der er til rådighed, når de faste udgifter er betalt, men vælger at bruge dem på ting som ikke er strengt nødvendige, for eksempel extensions, hårfarvning eller måske sjove, men unødvendige gadgets. Hvad du vælger at bruge dine penge på, er selvfølgelig helt op til dig, men omtanke og omhu kommer man altid langt med, når det kommer til at låne penge.  

Kan du skaffe pengene andre steder? 

Du kan også overveje, om du evt. kan skaffe pengene på anden måde. Er der tale om en tandlægeregning, kan du prøve at spørge din tandlæge, om du kan dele regningen op i bidder eller forhandle den ned i pris, så du ikke skal betale det hele på én gang.  

Du kan også vælge at tage et ekstra job for at tjene de ekstra penge, så du har råd til at betale det, du nu har brug for pengene til. At gå med reklamer eller luge roer er måske ikke det allermest spændende job i verden, men hvis det er det, der skal til, er det det, du må gøre. 

At optage gæld uden at forstå, hvordan lånemarkedet fungerer, er altså en dårlig idé, og med denne lille guide er du bedre rustet til at træffe den rette beslutning om, hvorvidt du skal optage lån eller ej. Det er altid en god idé at drøfte sagen med en ven eller et ældre familiemedlem, inden du sætter din underskrift og får lånet udbetalt. Husk, at det du låner, skal du betale tilbage, og gør du ikke det, kan det have store konsekvenser for din fremtid.