nytår

2020 har på alle fronter været et helt specielt år, der har været domineret af corona, nedlukninger og utryghed.

Efter mange hårde måneder med håndsprit, afstand og forsamlingsforbud, havde mange danskere uden tvivl glædet sig til et lille frirum i julen, som kunne nydes med de nærmeste.

Men julen er i høj grad blevet offer for den anden, store smittebølge, der lige nu bevæger sig igennem det danske samfund.

Smittetallene er rekordhøje i Danmark og er på flere områder værre end situationen i foråret. Det har i høj grad lagt en dæmper på julestemningen, men hvad med nytårsaften?

Endnu en nedlukning

Regeringen har udmeldt en ny nedlukning af Danmark, som gradvist træder i kraft i løbet af dagene op til jul, og efterfølgende på det nærmeste er total efter juleaften.

På sin vis har julen altså været fredet, men de sidste dage før årsskiftet byder traditionelt set på flere festligheder, i særdeleshed den 31. december, hvor der skal fejres nytår.

Men nedlukningen og forsamlingsforbuddet spiller igen en afgørende rolle, og barer, natklubber og restauranter er bare nogle af de mange virksomheder, der vil få konsekvenserne at føle.

Der kommer efter sigende flere udmeldinger om selve nytårsaften i forhold til retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne, men ikke meget tyder på de store festligheder.

Selve nytårsaften

De fleste forbinder nytårsaften med fest, farver, fyrværkeri og champagne, når det nye år skal skydes i gang med et brag.

Men de sociale sammenkomster og store fester bliver ikke en realitet i slutningen af 2020, og i endnu mindre grad, hvis der fortsætter med at være flere tusinde smittede dagligt og et stigende indlæggelsestal, der allerede er højere end i foråret.

Derfor må man indstille sig på, at nytårsaften ligesom julen kommer til at foregå i mindre grupper i private hjem, fordi omstændighederne ikke er til andet.

Spørgsmålet er endvidere, hvor meget gang der vil være i nytårsfestlighederne internt, når coronasituationen er, som den er. Og hvad med på selve aftenen – kan man stadig lave den traditionelle fondue, eller skal man ud i noget mere portionsanrettet?

Julehandlen har slået rekord på rekord i 2020 som en form for trodsreaktion på det hårde år, og det er ikke til at sige, hvorvidt det samme vil gøre sig gældende for forberedelserne til nytårsaften.

Udnyt ventetiden

Som bekendt er størstedelen af samfundets aktivitet lukket ned mellem jul og nytår, og i den forbindelse kan man passende udnytte ventetiden, før nytårsaften oprinder.

Mange danskere har tilbragt mere tid i hjemmet i 2020 end normalt, fordi hjemmearbejde og selvisolation er kommet på dagsordenen.

Det kan derfor meget vel være, at man er blevet mere opmærksom på forholdene i sin bolig, som man måske gerne vil opgradere. Det kan for eksempel være belysningen i dit hjem.

Dansk økonomi har ikke lidt så stor skade, som man på et tidspunkt frygtede, men den er alligevel presset, men man kan hjælpe samfundsøkonomien ved at investere lidt i sin bolig.

Måske kunne man bruge noget belysning til bryggerset, et nyt kiprelæ eller noget helt tredje, der vil give hjemmet et ekstra pift, før 2020 bliver til 2021.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *